perjantai 26. heinäkuuta 2013

26.7. Kristiansandiin illalliselle



Aamu Farsundissa käynnistyy Duon sitloodassa aamiaisella auringon lämmittäessä. Normaalit lähtötoimet sujuvat jo rutiinilla, ja matka kohden Kristiansandia alkaa. Edelliset päivät ovat opettaneet, että vaikka tuuli ei ennusteen mukaan nouse kuin kohtalaiseksi, niin jostain kuitenkin syntyy aaltoja,  ja niinpä reitti on valittu myötäilemään rantoja. 
Onneksi matkan aluksi täytyy kiertää yksi niemi avoveden kautta ja pääsemme vielä mukavassa tuulessa purjehtimaan pariksi tunniksi. Onnistunut vendan ajoitus johtaa siihen, että kerta kummallakin halssilla vie halutun saaren taa ja purjeet saadaan nätisti alas. Siitä matka jatkuu koneella maisemareittiä Norjan etelärannikolla. Kallioita ja saaria riittää, mutta pohjoisempi jylhyys on poissa.
Purjeveneitä tulee vastaan harvakseen, mutta Mandalin jälkeen moottoriveneitä on muutaman reitin risteyskohdassa kuin autoja moottoritiellä. Kalusto on vaihtelevaa, mutta suuria veneitä on vähintään kolmannes.
Ny-Hellesund on idyllinen, kanavamainen kapeikko, jonka molemmilla puolilla on arvatenkin kesäasuntoja ja joku ravintola. Pitkin reittiä on veneitä kallioiden kupeessa, ja kalliorannoilla on uimareita ja ruskeaksi paahtuneita auringonottajia. Kesäelämää parhaaseen norjalaiseen malliin.
Aallokko ei tällä kertaa pääse yltymään edellisten päivien tasolle, mutta aurinko jatkaa porottamista koko päivän pilvettömältä taivaalta. Kristiansandin sisääntulossa tervetuloa toivotti kallion laella mahtava tykki. Lopulta Duon perä sidotaan vierasvenesataman laituriin keulan osoittaessa tulosuuntaan.
Suihkun jälkeen kierrämme Kristiansandin keskustan kävelykadun kautta rautatieasemalle ostamaan paluuliput Stavangeriin autoa hakemaan. Ilta päättyy idyllisellä kalasataman alueella isäntäparin tarjoamaan kalaillalliseen.
Valtavan onnistunut Norjan loma on päätöksessään. Se on ollut paitsi aurinkoinen, niin myös sangen rentouttava ja huoleton, Sakun ja Merjan kantaessa vastuun kaiken onnistumisesta. Vuonon kokoinen kiitos Merjalle ja Sakulle!!!

 From Farsund around the Lindesnes is a little bit of open sea, which allows us for a little sailing. After that we go into the protected waters of the "Skärgård" . Plenty of boats around, mostly motorboats and quite a few large ones. Via the pretty Ny Hellesund to Kristiansand.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti